Kako spojiti najlon i pramu?

Kako spojiti najlon i pramu?


Spojevi najlona i prame!

Kupiti gotov proizvod ili pak zavrnuti rukave i izraditi ih u kućnoj radinosti?

 

Nekada nije bilo komplikacija vezanih uz spajanje osnovnog najlona i prame. Iako i dalje možemo raditi na isti način tržište je prepuno noviteta koji nam mogu olakšati i ubrzati izradu ribolovnog sistema. 

Kako mora izgledati konekcija najlona  i prame?
 Prama bi morala biti pokretna na način da se ne petlja s predvezom i da pritom ješku prezentira u što prirodnijem obliku. Današnji moderni spojevi sprječavaju zapetljavanje, pokretni su u svim smjerovima i vjerno prezentiraju mamac. Ti dodaci obično dolaze u obliku malih kuglica postavljenih u križ, modificiranim vrtjelicama, kopčama i sličnim novotarijama.

 

Najčešća rješenja:

Stonfo Fast Connector

Radi se o spoju koji osim što omogućava vrtnju prame u svim smjerovima omogućava i jednostavno dodavanje ili skidanje s povraza. To nam omogućava da prije pripremimo sve spojeve te ih naknadno, ovisno o potrebama ribolova lagano dodajemo ili skidamo sa osnovnog najlona. Postavlja se između dva čvora i dvije perlice.

 

Stonfova perlica “Match” 

Najbolje što natjecateljski ribolov nudi. Ovaj spoj čini osnovu za konstrukciju mnogih natjecateljskih predveza. Radi se o plastičnoj perlici koja je okrugla, prozirna i ima dva otvora na supronim stranama: jedan kroz koji prolazi suprotan najlon i drugi za pramu. Kao i drugi spojevi i match perlice se montiraju na predvez između dva čvora i dvije dodatne perlice.

 

Trostruke vrtjelice 

Iako nisu novost u ribolovu neki ih ribiči izbjegavaju radi same činjenice što se prame znadu zapetljati u njih. Iako se dodavanjem perlica zapetljavanje smanjuje svejedno se preporučuju samo kod velikih dubina i debelih osnovnih najlona.

 

Cormoran “Patrenoster wirbel”

Cormoranov team osmislio je izvrstan spoj za vezanje osnovih najlona i prama. U plastično kučište se uglavi vrtjelica, stavi se na osnovni najlon i fiksira pomoću dva čvora. U ovom spoju dodatne perlice nisu potrebne. Prama se Palomar čvorom spaja s vrtjelicom i sistem je spreman.

 

Dega O.B.S. Quick Bead System

Izum njemačkog reprezentativca gdje se radi o plastičnoj perlici kroz koju prolazi provrt za prame, dok se sama perlica jednostavno kači i skida sa predveza. Za pravilan rad potrebna su dva čvora, jednu tvrdu okruglu perlicu i sistem je spreman. Ovaj spoj je jedan od najboljih koji možete koristiti prilikom ribolova.