Mamci


 

Pravim mamcem do prave ribe!

Nije potrebno napominjat kako je prava živa ješka, pod uvjetom da je pravilno sačuvana, jedan od najvažnijih faktora prilikom ribolova. Lov određenih vrsta ješke istovremeno je strastven i uzbudljiv, a upoznavajući ga istovremeno i upoznajete neke stvari iz života riba koje se njome hrane, a koje su vaš krajnji cilj. Poznavanjem ješke i načina na koji se dolazi do nje, korak ste bliže uspjehu prilikom ribolova.

 

Mamce i ješke dijelimo na nekoliko kategorija, ovisno o vrsti kojoj pripadaju:

 

Ribe kao mamci / ješke

  • Papalina
  • Inćun
  • Gavun
  • Oliga
  • Skuša

Glavonošci

U Jadranskom moru poznajemo 43 vrste glavonožaca. Svima je zajedničko da imaju krakove; hobotnica i muzgavac po osam, dok sipa, lignja i lignjun uz tih osam imaju i dva elastična, lovna kraka kojima prihvaćaju plijen.

  • Lignjun
  • Sipa
  • Hobotnica – Kao na jednu od bitnijih ješki, na krak hobotnice zagrist će zubatac, krunaš i pagar, orada, kirnja, ugor, murina, škarpina i mnoge druge ribe. Preporuka je krak hobotnice malo prepeći na vatri kako bi meso dobilo specifičan miris.
  • Muzgavac

Crvi

  • Veliki crv
  • Bibi
  • Američki crv
  • Crvić – mamac koji kontinentalni ribolovci obožavaju ni morskim ribičima nije stran. Kao jednostavno dobavljiv i super izdržljiv crvić je idealna ješka za mnoge vrste riba.

Rakovi

  • Gambor
  • Kozica
  • Grmalj
  • Škampi

Školjke

  • Dagnja
  • Kunjka
  • Petrovo uho

Puževi

  • Volak
  • Šljem

[su_subpages]

//više o ješkama za ribolov na moru

//više o ješkama i mamcima za panulu