Lignja


Lov lignje, lignjolov

Lignja je najnježniji pripadnik glavonožaca. Vretenastog je tijela, obloženog tankom i prozirnom kožom ispod koje se nalazi mišićno tkivo. Tijelo joj podržava tanka i prozirna tvorevina zvana “pero”. Peraje su joj smještene duž zadnje trećine tijela. Velike oči izvrsnog vida dominiraju glavom koja završava sa deset krakova, od kojih su dva lovna. Njen natvrđi dio jest njezin “kljun”.
Izvrstan je plivač i lovac koji se kreće se na mlazni pogon i to veoma brzo. Kada je ugrožena ispušta oblak crnila. Prilikom lova plijen prvo hvata lovnim kracima, a potom i ostalima.
Naraste do 3 kg težine te do 1 metar dužine, iako je standardna lovna veličina puno manja, od 15 – 20 dkg.

 

Rasprostranjenost lignje na Jadranskom moru:

Raspostranjena je posvuda po Jadranu, od velikih dubina do samih plićina. Ipak, najčešća je do 50-ak metara dubine. Iako vrsta dna nije uvjet najviše je raspostranjena na dnima prekrivena posidonijom.

 

Lignjolov

Najuspješniji početak lignjolova odvija se u kolovozu, kada se posvuda razmile brojna jata sitnih liganja koje su u rujnu već pristojne veličine. U studenom i prosincu lovi se manji broj  liganja no neusporedivo veće veličine no ljetne lignje. 

Kako je lov liganja zavisan o mnogim faktorima, od temperature zraka i mora, kurenta, dnevnih migracija i drugim, povećanje ulova  je jedino moguće kompletiranjem pravog pribora – odabirom kvalitetnih i lovnih varalica (skosavica) i peškafonda. 
Lignje se love s kraja obale, barke u mirovanju i panulom.

 

 Izbor varalica / skosavica za lignjolov

Osobito lovni pokazali su se sljedeći modeli:

  • Rapala, dužine od 9 – 11cm sa oznakom boje: FT, GFR, GRT, OTU, GF, CG
  • DTD Gira Calamari, dužine od 10 – 13cm
  • Yamashite Princess Calamari, dužine 10cm oznake – PC, PC3 i PC5

 

Lignjolov sa obale

U slučaju lova sa obale lukobrani i druga osvjetljena područja su najčešća mjesta s kojih lignjolovci zabacuju svoje varalice. 
Prilikom izrade sistema za lov liganja služimo se tanjim najlonom, do 0,30 mm debljine na čiji kraj vežemo varalicu/skosavicu. Najbitniji dio jest da se osigurate dovoljnim brojem skosavica kako bi u slučaju gubitka koje imali adekvatnu zamjenu. Naime, nekad radi samo određena boja, nekad određena veličina a ponekad morate biti spremni i na gubitak varalica jer je lignjolov jedan od vrsta ribolova gdje se gubi najviše opreme.

Lignjolov iz barke

Za lov iz barke koriste se sistemi načinjeni od peškafonda i varalice. Olovni peškafondo ide na slobodni kraj sistema dok se varalica veže 30 – 50 cm iznad. Sa peškafondom je moguće lovit po danu i noći korištenjem ferala (sviće).
U slučaju lova lignje panulom koristimo sljedeći sistem: 50 – 200 grama olova i predvez debljine 0,30 – 0,45 mm na čiji završetak vežemo varalicu duljine od 7 – 15cm. Panula se otežava prema terenu na kojem lovite. Na plitkim i  položenim terenima varalicu nije potrebno otežavati dok na obalama koje se strmo ruše u more stavljamo dosta olova.

Panula na lignju

Najbolje vrijeme za lov lignje panulom jest u svitanje i predvečer. Krećete li ujutro, budite na poziciji još prije svitanja, naime, čim se sunce počinje dizati lignje bježe u dubinu te je lov pomoću peškafonda ili “banane” jedino moguće rješenje. Vrijedi i napomenut kako ima i dana kada lignja radi cijelu noć, bez obzira na morske mijene. Ukoliko panulu prakticirate tijekom noći  potrebno je zamolit za dodatan oprez, sve kako bi se  spriječila nesreća, tj. nasukavanje na kakvu hrid…recimo samo da ovo nipošto ne želimo 🙁

 

JEŠKANJE LIGNJE NA UDICU

U slučaju kada lignju koristite kao meku u priobalnom ribolovu. Video na engleskom jeziku, hrvatska verzija uskoro…

više…//Ješke i mamci za ribolov na moru