Hobotnica


HOBOTNICA I LOV HOBOTNICE

Octopus Vulgaris

Ostali narodni nazivi:hobot, hubotnica, kobotnica, mrkač
Strani nazivi:engl. Octopus; franc. Poulpe commun; njem. Gremeiner Seepolyp; tal. Polpo comune
Vrijeme mrijesta:proljeće i ljeto, ovisno o temperaturi mora
Porodica:Octopidae (hobotnice)
Najbolje vrijeme za lov:proljeće i ljeto

Hobotnica je mekušac iz razreda glavonožaca. Ima osam krakova i može narasti do petnest kila i dužine do metra i pedeset centimetara. Naravno to su podatci iz literature jer danas je prava sreća ako ulovite hobotnicu tešku pet kilograma, a prosjek ulova je kilo do kilo ipo.

Njena najbolja obrana je mogućnost mimikrije odnosno stapanje sa okolišem i u slučaju otkrivanja ispuštanje crnila koje služi da zbuni protivnika i promjeni položaj i kamuflažu. Spomenuto crnilo je također i otrovno kao i njezin ugriz. Hrani se kao strvinar i kao predator, a plijen napada sa krakovima, poklapa ga, stiska i grize ispuštajući ujedno i otrov u ranu. Po dnu se kreće vrlo elegantno na vrhovima krakova, a u sili bježi glavom naprijed ispruženih krakova ispuštajući mlaz mora iz glave kroz usku mlaznicu.

Razmnožava se u proljeće i ljeto a početak i završetak ciklusa zavisi o temperaturi mora. Godinama smo svjedoci da radi ranijega zatopljenja mora u južnoj Dalmaciji imamo i raniju pojavu nedoraslih hobotnica već u srpnju umjesto u rujnu mjesecu. Hobotnica polaže otprilike između 150 000 – 400 000 jajašca obješenih u grozd o strop rupe. Cjelo vrijeme dok se ne izlegu male hobotnice ona ih brižno čuva i i osigurava cirkulaciju sviježeg mora. Ako hobotnica uspije sačuvati svoje gnijezdo od raznih predatora onda posljednim atomima svoje snage ispuhuje male tek izležene hobotnice veličine planktona da ih nosi morska struja. Nakon toga izgladnjela i umorna mama hobotnica najčešće ugiba. Svjedoci smo i njenoga kanibalizma i to najčešće u ovakvim slučajevima kad zdrava i jaka hobotnica napada iznemoglu ili već mrtvu hobotnicu.
Životni vijek hobotnice je oko dvije godine u idealnim uvjetima. Mušku od ženske možemo razlikovati po malo većem broju velikih prijanjalki.

 

LOV HOBOTNICE

NAPOMENA: U lovu hobotnice zabranjeno je koristiti modru galicu.

Lov feralom i ostima

Za ovakav lov upotrebljavaju se plinski ferali snage do tisuću svića, kovane osti sa pet ili sedam zuba dužine koplja do pet metara, posuda sa žalom (šljunak) i murgom (užeglo staro maslinovo ulje), nož ili macaburija (toljaga).
Lovilo se je na način da je ribar stajao u purteli na provi barke, gledao u more i povremeno bacio sa žlicom malo žala pomiješanog sa murgom da se popravi bonaca i na natopljeni žal u murgi izmami hobotnica iz kuće. U barci je bio i Šijavac (veslač) koji je striktno slušao komande ribara i morao je znati veslati i okretati barku ne vadeći vesla iz mora.
Pretraživanje terena se je odvijalo ovisno o godišnjem dobu odnosno migraciji hobotnice uvjetovano temperaturom mora. U proljeće i rano ljeto hobotnica radi mriještenja se spušta u veće dubine, a u jesen i zimi je možemo naći i na pola metra dubine.

Lov umjetnim mamcem

Pod tim lovom podrazumijevamo lov hobotnice sa silikonskim rakom montiranim na saonicama dodatno opterećenim olovom i naoružanim dvama oštrim udicama. Takav mamac se može koristiti odbacivanjem sa obale, odbacivanjem sa barke ili povlačenjem za barkom koja se kreće minimalnom brzinom. Danas se takvi mamci mogu kupiti gotovi sa raznim dodacima kao što su svijetleće ribice ili komad lanca koji stvara dodatnu buku na dnu ili možete kupiti samo raka a sve ostalo izraditi po vlastitom guštu i iskustvu. Lovi se pretraživanjem terena plitko- dublje.

U staro doba za ovakav lov koristilo se je mali rampin napravljen od udica br.7 na koji bi se objesio komadić bijele krpice ili rep od ugora. Danas ljudi izmišljaju svoje mamce znajući da hobotnica reagira na mamce žarkih boja , naprimjer teniska loptica iznutra opterećena,razrezane limenke coca cole ili piva navezane na komad lanca, itd.
U ovakvom lovu poželjno je koristiti janku (podmetač) da vam hobotnica nebi ispala sa mamca prije nego je uspijete ubaciti u barku.

Lov ronjenjem

Lov se odvija pretraživanjem terena uz obaveznu upotrebu ronilačke bove. Dozvoljena je upotreba puške, ostiju ili kuke, a najčešće se lovi i golom rukom.

Lov na bonacu

Pisati o lovu na hobotnicu a ne spomenuti naj idiličniji prizor ribanja na ovim prostorima jednako je svetogrđu. Ovaj lov se odvija u jutarnjim satima siječnja mjeseca koji je u Dalmaciji poznat po velikim osekama, dugotrajnim bonacama i temperaturama svibnja mjeseca.

Ribar stoji na nogama u barci, lagano vesla ne vadeći vesla iz mora da ne uznemiri morsku površinu gleda u morsko dno pokušavajući u već sebi poznatim kućama otkriti ima li u njima hobotnica. Kuća koja je dva dana i duže nastanjena prepoznaje se po kamenčićima sa kojim hobotnica ogradi svoje dvorište ili po sviježim ostacima pojedenih školjaka ili rakova. Prisustvo hobotnice u kući otkriva trak ili glava hobotnice koji ponekad znaju biti i jarko crvene boje, a mogu je otkriti i razni špijuni poput kneza i pirke koji stoje na mjestu i bulje u kuću u kojoj je hobotnica. Isto se tako ponašaju prema hobotnici ako je ova vani, a ponekad je znaju i napadati ako je manja. Kad ribar ugleda hobotnicu mora procijeniti jeli je treba izmamiti ili tući odmah ostima u kući.U slučaju da slabo procijenimo možemo trajno izgubiti ranjenu hobotnicu koja se povukla duboko u svoju kuću. Ranije su ribari koristili poveći grumen modre galice koji bi zatakli između dva zuba ostiju. Samo bi ga malo potopili na vrata od kuće i odmah izvadili i skinuli kako se nebi zagadila sama kuća i bili spremni za udarac kad hobotnica izađe vani. U ovom slučaju treba biti spreman na njeno brzo bježanje u prvi zaklon ili travu uz upotrebu crnila Danas se koristi silikonski rak, mrtva ribica ili mrtva mala hobotnica. U slučaju da lagano lahor uznemiri morsku površinu ribar ima spreman rog pun maslinova ulja u koji umoči prut i poprska po morskoj površini.

Danas smo sve manje svjedoci ovih prekrasnih prizora koje su potisnule nove tehnike ribolova uključujući i ronjenje.

 

Ovo su četiri najraširenija i najpopularnija načina lova hobotnice iako se ranije još lovila sa parangalima ćupova i vršama bačvarama (mljetska vrša). Preporuča se da ne lovimo nedorasle primjerke i odrasle na jajima.

Stari ribari su govorili da nikad nesmiješ ubiti simenjaču (veliku hobotnicu) i nikad nisu intezivno lovili u vrijeme mriještenja jer je šteta, a i takva hobotnica u kuhanju izgubi do 70% svoje težine. Još sedamdesetih godina u mome kraju hobotnica se je lovila samo za osobne potrebe jer je niste skoro pa mogli prodati. Događalo se da se vršila robna razmjena sa selima u unutrašnjosti otoka, hobotnica za sadnice kupusa ili hobotnica za drva. Danas je hobotnica vrlo popularna na trpezama restorana, ima dobru otkupnu cijenu pa je i lov intenzivniji.

Video: Podvodni ribolov na hobotnicu // Izvor: Youtube

Najlakši načini da se usmrti hobotnica su da se ubode nožem između očiju, zatuče između očiju, ugrize između očiju ili na kratko potopi u kanti sa slatkom vodom.

Autor: Andro Peručić