Ušata


 

Ušata, “Oblada Melanura”

Početkom proljeća ušata je riba koju se uz malo sreće, spretnosti i iskustva može vrlo uspješno loviti. Najdraži plijen su joj gavuni, te ćete ju nerijetko čuti kako pljuska po površini. Ribolov ušate najuspješnije ćete izvodit od travnja do listopada, prije i poslije punog mjeseca.

Ostali narodni nazivi:
Strani nazivi:lat. Oblada melanura;
engl. ;
franc.
njem.
tal.
Vrijeme mrijesta:
Porodica:Sparidi
Bliski rođaci:

 

Obitavališta

Ušata je prisutna duž cijele obale, a najbrojnija je oko obala vanjskih otoka. Nalazimo je i dalje od obale ali uvijek uz brakove. Stanište su joj hridinasta dna obrasla posidonijom gdje se drži sredine dna, iako pod okriljem noći dolazi i do same površine. Kako živi samo u izrazito čistom moru možemo je smatrati biološkim indikatorom čistoće mora.

 

Lov ušate sa obale:

Zbog svoje brojnosti ušata se relativno uspješno može loviti raznim alatima. Izrazito je osjetljiva na debljinu najlona pa je korištenje fluorokarbonskog predveza prije pravilo nego želja ribolovca.

 

Lov ušate lakim ometcem:

Jedan od najstarijih načina ribolova ušate jest ribolov ometcem lake konstrukcije (tunjom). Na motovilo se namota 40ak metara najlona promjera do 0,20 mm na čijem se kraju, putem manjeg zogulina nalaze dvije prame promjera do 0,15mm nejednake duljine sa crystal udicama od 8-10 po Mustadu. Ako je na poziciji na kojoj lovimo jači kurenat tada neposredno iznad prama postavljamo malu sačmastu kliznu olovnicu. 
Ovakav sistem ješka se bogatim ješkama koje će nakon što bacimo sistem polagano tonuti u područje lova ušata koje će ju trenutno napasti. Ugriz će biti silovit

Lov ušate štapom i rolom/plovkom:

Iako se bitnije ne razlikuje od lova ometcem ipak pruža drugačiji doživljaj ribolova. Štap ne bi trebao biti kraći od 3m, težine izbačaja do 30 grama. Bolognese ili match štapovi će biti i više no dobar izbor.

Ukoliko lovimo bez plovka postupak je identičan lovu tunjom “na prst” što znači da nakon izbacivanja sistema u more trzaje detektiramo savijanjem vrha štapa. Upravo zato bitno je da je struna u svakom trenutku napeta kako bi smo na vrijeme mogli kontrirati u slučaju griza. Sistem treba pustiti da lagano tone, ne više od 6-7m te ukoliko izostane napad sistem zabaciti na drugu poziciju. 
Ukoliko pak se odlučimo za lov ušate plovkom moramo odabrati plovak koji može prihvatiti svjetleći indikator. Budući da je lovna zona 5-7 metara ispod površine idealno je korištenje kliznog plovka. Ušate u tranju plovak potpuno potapaju bez prethodne najave tako da nemamo dvojbi oko kontriranja. Kontiramo brzo, energično, oštrim trzajem i to na svako potapanje plovka. 
Loviti možemo i varalicama, najbolje imitacijama gavuna. Od tvrdih varalica najuspješniji su maleni wobbleri do 5 cm dužine, neutralne (suspending) izvedbe među kojima prvo mjesto zauzimaju minnow modeli.  Među njima naistaknutiji su DTDov Gavun i Turbo Gavun. Osim wobblera uspješnim su se pokazale i silikonske ribice koje monitramo na jigg udice klasičnom montažom, s vrhom udice na leđima koje uz kratke i oštre trzaje povlačimo neposredno ispod površine.

 

Ješka za lov ušate:

Ušata će napasti gotovo sve što liči na hranu, te ukoliko je veličine gavuna odmah će ga pokušati progutati tako da imamo vrlo širok izbor mamaca prilikom ribolova ušate. Mogu se koristiti gotovo svi poznati mamci koje koristimo prilikom lova ostalih sparida, od crva, dagnje, crijeva srdele, pastele te kozice. Kao što smo prethodno naveli, najdraža ješka joj je živi gavun te će i ciljani ribolov ušate biti najuspješniji ukoliko baš njega koristimo kao ješku. Kako ga ušata guta cijelog, nije moguće pogriješiti sa metodom mamčenja.

Trunčicu slabije od živog gavuna prolaze i njegove imitacije, varalice, streameri (mušice za mušičarenje) te silikonske ribice.