Zubatac


 

Zubatac – lat. Dentex Dentex

 

Velik, snažan i lijep – Zubatac, car od riba!

Ostali narodni nazivi:dental, škojarić, zubac, zubatić
Strani nazivi:engl. Common dentex;
franc. Dente commun;
njem. Zahnbrasse;
tal. Dentice;
Vrijeme mrijesta:krajem proljeća do sredine ljeta.
Lovostaj od 15. travnja – 15. Lipnja
Porodica:Sparidae (ljuskavke)
Bliski rođaci:

 

Izgled
Tijelo zubaca je izduženo, ovalna obrisa. U čeljusti ima četiri jaka očnjaka. Na gornjoj strani boje je crvenkaste do modrikasto-sive sa nepravilnim crnim mrljicama po cijelom tijelu. Postrance  je srebrenkast sa prijelazom u svijetliju boju na donjoj strani tijela. Dug je do 1 metar a težak do 16 kg. Proječna lovna težina je 2 kilograma.

Obitavališta
Nalazi se po cijeloj obali Jadranskog mora, večinom na hridinastim dnima obraslim posidonijom iako se može naći i na ljušturastom, koraljnom i pjeskovitom dnima. Rtovi i uska ždrijela među otocima omiljena su boravišta zubataca pa ga na tim terenima treba tražiti i loviti. Iako zađe i do 200 m dubine,  najčešća staništa su mu od 5 – 30 metara.


 

Tehnike ribolova na zubaca


Sa sigurnošću možemo ustvrditi da ova riba pripada krugu onih koje je najteže uloviti. Koliko je zubatac cijenjen ulov najbolje ilustriraju natjecanja na kojima je ulovljeni zubatac najcijenjeniji ulov, a često i posebno nagrađivan. Većinom to nije iz nekih posebnih razloga već je, barem u velikoj većini, razlog krivi odabir terena tj. konfiguracije dna na kojem pokušavamo uloviti zubaca. Zakačen na udicu zubatac ne pripada krugu velikih boraca, naime, otpor pruža tek na početku drila kada se pokuašava oslobodit lupanjem glave o dno te još jednom kad se nađe pred obalom ili brodom i kada pruža posljedni, ujedno i najjači otpor.
Osim same konfiguracije tla na uspjeh prilikom ciljanog ribolova zubaca utječe i doba dana. Najbolje vrijeme za početak ribolova jest ujutro, do 10h te poslijepodne od sumraka sve do mraka. Slobodno bi smo mogli konstatirat da plima uvelike utječe na samu aktivnost zubaca te da porastom mora zubatac postaje aktivan.

Minimalna duljina zubaca dozvoljenog za ribolov jest 30 centimetara.

 

RIBOLOV SA OBALE:


Ribolov  zubaca štapom sa obale

Posljednih nekoliko godina, u vrijeme ubrzanih promjena klime,  ponajprije povećane temperature mora utjecale su na obitavališta na kojima je moguće ulovit zubaca. Nekada se zubaca sa obale moglo ulovit samo slučajno te možemo pretpostavit da će se trend približavanja obali u vrijeme ljetnih mjeseci i dalje nastavljat. Za zubace loše, dok za udičare ovo su odlične vijesti jer možemo očekivati češći ulov većih primjeraka pomoću jednostavnim udičarskih alata. Zubatac u pravilu u zasjedi čeka plijen te se brzinom munje obrušava prema njemu.

Oprema za ribolov zubaca mora biti jaka i fleksibilna. Štap dužine ne manje od 3,6 metara te težine izbačaja od 150 – 200lb apsolutni je minimum prilikom ciljanog ribolova zubaca. Kao osnovni najlon koristimo debljinu od barem 0,40 mm kvalitetne, manje vidljive strune uz preporučljiv predvez izrađen od žičane sajle te udicom od 2/0 – 4/0 po Mustadu, kao Mustad  92533, 2320, 2406, Gamakatsu 451T i slične. Osim jednokrakih možemo koristiti i dvokrake (Cormoran CGS 9900B i Gamakatsu 4523T ) te trokrake (Mustad 7794B ) udice.

Kao ješka za zubaca najbolje prolaze žive ribice – knez, špar ili ciplić. Od ostalih najbolje prolaze veliki crv, dužine od 10 – 15 cm, žilaviji dio rezan od glave nadolje. Osim crva dobar je i krak hobotnice, rak, srdela ili lignja.

Sama tehnika lova slična je onoj kod ribolova na orade/komarče. Nakon što zabacimo mamac s udicom pričekamo da stigne na dno pa lagano zategnemo najlon. Namotamo najlon na signalizator i ostavimo 3-4 metra slobodnog najlona na zemlji. Naime, kad zubatac zagrize snažno će povući mamac. Pustimo da ribe vuče najlon koji smo prethodno ostavili te nakon toga snažno kontriramo. Ukoliko nema griza 15-ak minuta, najlon zategnemo i skratimo za nekoliko metara te opet čekamo. Kao što smo napomenuli u uvodu, zubatac najjači otpor pruža na početku i na kraju te u tim situacijama moramo biti najoprezniji kako ne bismo izgubili ribu.

Osim tehnike lova na dnu zubace možemo loviti i na „pola dna“. Ukoliko lovimo tehnikom pola dna preporučljivo je da najlon bude što kvalitetniji, znači manje debljine uz slične lovne karakteristike kao i u slučaju lova na dnu.  Sam sistem izrađen je na način da je na kraju osnovnog najlona privezano olovo. Iznad njega postavljamo graničnik hoda koji će spriječiti da mamac tone dalje od željene dubine. Iznad graničnika postavljamo pramu dužine 1 metar sa udicom na kraju. Ovisno o načinu vezanja prame na osnovni najlon možemo izradit dva sistema koji se različitim načina spuštaju u more. Ukoliko koristimo fiksni čvor tada mamac odbacujemo zajedno sa olovnicom. Međutim ako se odlučimo za klizni način tada samu pramu spuštamo u more naknadno tj. nakon što smo odbacili olovnicu i postavili je na željeni položaj. Najlon lagano zategnemo, zakačimo pramu sa mamacem te niz zategnuti najlon sve puštamo u more. Dok prama s mamcem lagano klizi po osnovnom najlonu mamac sam pretražuje sve slojeve vode. Napomenimo samo kako se na ovaj način produžava život ribice jer nema onog početnog trzaja prilikom zabacivanja sistema u more.

 

Spinning zubaca

Jednako kao i u slučaju udičara, sve veća temperatura mora koja je dovela zubace bliže obali blagonaklono utječe i na one koji preferiraju spinning kao tehniku lova.

 

Oprema za spinning mora biti u prvu ruku čvrsta ali elastična – dvodijelni štap srednje akcije,  snage izbačaja do 150lb. Ovo će biti dostatno za većinu ulova u obalnom pojasu mora međutim i sasvim dovoljno za ulov većih primjeraka.

Kako je zubatac po prirodi inteligentna riba, ukoliko primjeti najlon nema šanse da zagrize. Upravo zato bitno je rabiti tanji najlon, debljine od 0,25 – 0,3 mm uz predvez od fluoro-karbona ili čelične žice (vidljivija ali nema bojazni da će zubatac pregristi predvez).

Sam ribolov izrazito je jednostavan. Varalicu bacamo što dalje od obale u blizinu kakvih podvodnih stijena. Naime, zubatac često napada iz zasjede te ukoliko pogodimo pravo mjesto i varalica prođe u njegovoj blizini napad je gotovo neminovan.  Za ribolov zubaca najprikladnije je jutro, sve dok ne pojača vjetar, te uvečer kad se vjetar smiri.

 

Izbor varalica za zubaca

Kako se večinu vremena zubaci nalaze u blizini dna spinning je preporučljivo obavljat pomoću dubokoronećih modela varalica, veličine od 7 – 11 cm. Od boja najbolje prolazi boja njegovih prirodnih mamaca, primjerice iglice, gavuna, cipla ili skuše međutim prolaze i ostale kombinacije, pa čak i imitacije pastrve. Od konkretnih modela najčešće se spominju DTD Gavun i Mungos, Rapala Husky Jerk te Yo-zuri Magnum Minnow.

 

Prilikom lova obratite pozornost na bilo kakve podvodne zaklone (kamen, rupe, naplavine itd…) jer bi upravo tamo u zasjedi mogao čekati zubatac.

 

Ometac (odmet ili tunja) za ribolov zubaca sa obale

Od svih načina ribolova zubaca udicom, lov ometcem ima najmanje poklonika, jer je susret s “carem” na taj način dosta rijedak, a iziskuje puno znanja i još više strpljenja. Posebno strpljiv treba biti pri ribolovu klasičnim ometcem, kada se on odbaci i čeka. Malo se brže do susreta s njim dolazi pretraživanjem terena bacanjem i privlačenjem mamca ili varalice (špinanjem). Oba načina mogu se prakticirati s obale, ali i plovila usidrenog neposredno uz nju. Loviti se može “iz ruke”, ali tada valja računati na ožegotine po dlanu, ponekad čak i uz uporabu kožnih rukavica. Zato je bolje rabiti štap.

 

 

RIBOLOV SA BRODA

Ribolov zubaca štapom sa broda

Zubaci se najčešće love na dubinama između 5 i 30 metara. Zbog hladnoće u travnju su još uvijek dosta duboko, pa je sada najbolje pridržavati se tvrdnje iskusnih ribiča da je zubace najbolje tražiti na dubinama gdje se dno nazire sa strane plovila okrenute obali, a sa strane prema pučini ne vidi…