Ribolov na moru – zimi!


 Ribolov na moru tijekom zimskih mjeseci

 

Iako nešto manje ugodno iskustvo, posebice kad se vračate praznih ruku, ribolov zimi daje poseban čar ovom načinu života. Iako se večina kontinentalnih ribolovaca prebacuje isključivo na lov liganja,  uz pokoji špin na branka, ribolov se vrlo uspješno može obavljati i standardnim metodama i tehnikama ribolova – ribolov sa štapom i ribolov sa brodice, uz pokojeg, podvodnog ribolovca. Kako dozvola za sportski ribolov dozvoljava istovremenu upotrebu do 3 štapa, bilo bi šteta ne provesti malo vremena uz kolegu čekajuči griz.

Za zimskih mjeseci preporuča se lov po mutnom i umjereno valovitom moru, nakon kiše ili jačeg vjetra koji se smiruje. Dobar znak je i prisutnost tople fronte, kada za nešto sunčanijih dana pokoji veći primjerak, otporan na termoklimu, prilazi obali tražeći zalogaj. A tamo smo mi. Barem bismo trebali biti. 🙂

Ciljani ulov ovisi o geografskoj lokaciji, naime, kako je sjeverni Jadran plići od južnog, temperatura mu zimi brže pada te se riba povlači sve dalje od obale, što znači manja mogučnost za dobar ulov kod ribolova sa obale. Tada nam je surfcasting jedino iole bolje alternativno rješenje ukoliko ciljamo veće primjerke ribe.

Kao ješku možete ponuditi svaki mamac koji inače koristite tijekom ljetnih mjeseci, iako se preporučuju ješke svijetlijih boja, kao lignja, sipa, meso dagnje,  dok su bibi ali i mesni crv uvijek dobrodošli na meniu. Naravno, usmrđena girica ili pak srdela i dalje moraju naći svoje mjesto među ješkom.

 

Ribolov zimi sa obale:

Ribolov štapom sa obale. Koristimo standardne štapove za ribolov na moru, dužine od 2,4 do 5 m, ovisno o metodi ribolova. U slučaju ribolova na plovak kraj obale štap dužine 3m bit će i više nego dovoljan. U slučaju spinninga, a tijekom zimskih mjeseci najčešće pričamo o light spinningu u kojem se koriste manje varalice štap dužine 2,4m i jačine do 40 libri bit će više nego dostatan. Jedino u slučaju surfcastinga gdje zabacujemo i na udaljenosti više od 100m koristimo štap tvrđe akcije i duljine od 4m naviše. U svakom slučaju, lagan i čvrst štap, koji će nam omogučiti pravovremenu akciju prilikom grizeva manjih riba ali i omogučiti lov većih primjeraka jest idealan za ribolov zimi.
Fluorokarbon na kraju osnovne strune, pošto je sve dostupniji i jeftiniji, smatrajte pod obavezu.

Ribolov ometcem sa obale. Ometac sa osnovnom strunom i  dvije udice na prevezima dužine 25 – 35 cm, ako imate pri ruci, koristite fluorokarbon, Udice broj 14 – 22, ovisno o konfiguraciji i tipu podmorja te očekivanoj vrsti ulova, oblik -„crystal“. Sistem malo zategnite i pričekajte. Ukoliko imate više vrsta mamaca pokušajte sa različitim kombinacijama da vidite na koju riba radi.

Brumanje je preporuka te ga je potrebno obavit barem 30 minuta prije početka samog ribolova. Preporučujemo brumanje mješavinom kruha te ješke koju ćete koristiti prilikom samog ribolova.

Oprez pak radi vrlo čestog ulova, najotrovnije ribe Jadrana – ribe pauk.

 

Ribolov zimi brodicom:

Panula. Kao jedna od najčešćih tehnika ribolova iz brodice, zimska panula na brancina, zubatca ili gofa predstavlja izazov koji će stavit na kušnju vaše umijeće lova. Ukoliko ne panulate iz ruke, kraći jači štapovi sa ne pretvrdim vrhom pokazali su se kao najbolje rješenje.

Prilikom lagane obale panule (najčešće na brancina / lubina) koristimo najlon dužine 50m, osnovne debljine od 0,40 mm sa fluorokarbonskim prevezom debljine 0,25 mm puštate iza brodice 50 – 100m, ovisno o dubini na kojoj lovimo. Brzine panule od 2-3 čvora.
Od ješke najbolje prolazi lignja, sipa, iglica i skuša dok od umjetnih varalice najbolje prolaze dužine do 10 cm, naravno etabliranih proizvođača kao što su Yo-Zuri Pins Minnow, Rapala Original te silikonci, imitacija jeguljice.

Naoružajte se sa strpljenjem i nek Vam je uspješan ribolov!

Najčešći ulov zimi

Lignja

Arbun

Brancin

Kantar

Ugor

Šarag

Orada

Good!

Ocjena godišnjeg doba