Od 01.03.2014. zabrana ribolova sa dozvolama za „malo ribarstvo“


Ribolovci preko cijele Dalmacije i Istre šokirani su novim Zakonom koji stupa na snagu 01. ožujka 2014. a zabranjuje mali ribolov. Hoće li navedena mjera obnoviti riblji fond ili će samo produbiti muku onih koji mali ribolov koriste za prehranu sebe i svojih obitelji?

[UPDATE]
Zabrana malog, obalnog ribolova ipak nije stupila na snagu 1.ožujka 2014, već je postignut dogovor kojim zabrana malog ribolova za sve ribolovce stupa na snagu od 1.siječnja 2015. godine.

 

Mali ribolov zakon definira kao: “Mali ribolov jest lov riba i drugih morskih organizama samo za osobne potrebe”, čime se mogučnost prodaje riba uz dozvolu za mali ribolov briše iz Zakona i izjednačava se sa dozvolama za sportsko-rekreacijski ribolov. // više o odredbama Zakona o sportskom i rekreacijskom ribolovu

Naime, dosadašnje dozvole za malo ribarstvo se ukidaju čime se ribolovci moraju opredijeliti za kupnju dozvola za obavljanje sportskog-rekreacijskog ili pak profesionalnog ribolova. Navedena mjera ne odnosi se na osobe starije od 60 godina koji imaju prihode manje od 1.650,00 kn po članu domačinstva te za stanovnike otoka i poluotoka Pelješca, međutim samo do kraja 2014. godine, naravno  uz nešto smanjen opseg dozvoljenih alata.
Mjera zabrane malog ribolova sastavni su dio poštivanja odredbi Europske unije koje su ispregovarane tijekom godina prije uključenja samoj EU. Europska unija traži da se svaka vrsta djelatnosti, pa tako i ribolovne, odvoji na amatersku i profesionalnu.

Petar Baranović, predsjednik Sindikata ribara, kao predstavnik Vlade koji je direktno sudjelovao u pregovorima sa EU ističe kako je zahtjev EU bio potpuno ukidanje „malog ribolova“, međutim kako su radi specifične situacije, tj. duge tradicije uspjeli ispoštovati ostanak dozvola za starije od 60 godina.

Ovom odlukom najviše se slaži i sportski ribolovci i profesionalni ribari, koji ističu kako će se ovom mjerom barem donekle obnoviti riblji fond te istovremeno maknuti nelojalna konkurencija. Ističu kako su mali ribari nečesto i nekoliko puta premašivali dozvoljene mjere  mreža, ulovili ribu i preprodali je bez plaćanja poreza.

Među sportašima koji zdušno podupiru nova pravila je i Dane Sekso koji vjerujeda će ukidanje mreža migavica, potezača i općenito malog ribarstva uvesti reda na tržište.

Moramo se složiti kako je i dozvola za sportski ribolov, uz dodatnu dozvolu tipa za parangal, sasvim logično i dobro rješenje.

Koje je Vaše mišljenje o promjenama Zakon o malom ribolovu? Slobodno ostavite komentar.