Mamci za panulu


Koji mamci najbolje rade prilikom panule?

 

RIBE

Ribe kao mamci na panuli moraju jako dobro podnositi ranjavanje udicom. Radi toga predvezi ne smiju biti teški i moraju biti primjereni veličini mamca. Mogu se upotrijebiti i mrtve ribe međutim potrebno ih je vući na način da oponašaju plivanje živih primjeraka. Npr. iglici se sa alatom izvadi kičmena kost i tada ona leluja kao da je živa.

Iglica:

Smrt za gofa i licu. Panula bez iglice jest gotovo nezamisliva. Sama iglica ima i dobrih strana. Naime, kako je iglica nezamjenjiva kao ješka također je nezamjenjiva i kao atraktivan ulov. Brancin i iglun će je rado uzeti kao zamjenu u nedostatku boljeg no ona uz lignju dijeli prvo mjesto kvalitetne ješke prilikom lagane, priobalne panule.

 

Skuša i lokarda:

Ova dva nepravedno zapostavljena mamca su dokazano dobri prilikom lova na gofove, zubace, lubine, iglune i ostale.

 

 

Ušata

Iako je ušata i sama ulov, a radi borbe koju pruža, više nego odličan izazov, manje je poznato kako je i jedna od boljih ješki prilikom lagane panule živim mamcem. Obožavaju je lubin (brancin) i lica, zubatac i gof, no ostali njome i nisu previše oduševljeni.

Cipal

Cipla vole brancin i zubatac dok ga gof uzima nešto rjeđe. Ako se pažljivo namamči na udicu on je otporan mamac koji je sposoban živjeti vrlo dugo.

Šarun

Sve se više koristi za panulu iz činjenice što se često lovi posljednih godina, posebice turskom panulom. Šaruna najviše vole strijelka skakuša, lica i iglun dok ga kirnja ne uzima sa posebnim žarom.

 

GLAVONOŠCI

 

Lignja

Lignja se oduvijek pokazivala kao mamac zavidnog ribolovnog umijeća. Prilikom stavljanja na udicu potrebno je sa škarama odrezati hvataljke za lov i prednja krila na duljinu od 1 cm, sve radi stabilizacije pokreta prilikom panule. Ukoliko to ne učinite, lignja se zna okretati oko svoje osi. Panula sa živom lignjom izvodi se na brzini od 2-3 milje dok sa mrtvom lignjom povećamo na 3-4 milje. Lignja najbolje radi prilikom panule zubaca.

Sipa

Odlična ješka koja u pojedinim razdobljima daje odlične rezultate. Brancin i kirnja je obožavaju, zubatac rado pojuri za njome dok će lampuge i lice radije izbjeći susret s njome.

 

OSTALO:

Koža pauka