Pribor i oprema u modernom šaranskom ribolovu


Najbitnija oprema za bezbrižan šaranski ribolov!

 

 

Štapovi za ribolov šarana

U šaranskom ribolovu koristimo lovne, spod i marker štapove. Lovni štapovi se najčešće izrađuju u dužinama 3,60m – 3,90m. Za ribolov na manjim daljinama koriste se štapovi parabolične akcije, dok je za daleki izbačaj bolje koristiti štapove sa vršnom akcijom.

Jačinu štapa odabiremo prema veličini šarana i daljini na kojoj lovimo. Na manjim vodama gdje nije potrebno daleko zabacivati i gdje se u prosijeku love manji šarani, dovoljni su štapovi do 3lbs. Na većim vodama, za ribolov krupnijih šarana, koriste se štapovi od 3lbs – 4,5lbs. Štapovi namijenjeni za daleki izbačaj imaju manji broj vodilica većeg promjera, dok štapovi sa većim brojem vodilica manjeg promjera imaju bolje raspoređeno opterećenje, bolje se savijaju i ublažuju trzaje kod zamaranja ribe. Napomenimo samo kako su šaranski štapovi savršeni za morski ribolov orade.

Spod štapovi služe za hranjenje. To su specijalno dizajnirani štapovi za izbacivanje prihrane na veće daljine koje mogu iznositi i preko 130m. Prihrana se zabacuje uglavnom pomoću hranilica u obliku rakete, a mogu se zabacivati i kugle od brašnaste prihrane. To su uglavnom jaki štapovi od 4,5lbs – 8lbs, sa manjim brojem vodilica. Jačinu spod štapa odabiremo prema težini napunjene rakete. Neke manje rakete možemo zabacivati i sa lovnim štapovima, ali za one veće koje napunjene mogu težiti više od 300g, obavezno moramo zabacivati odgovarajućim spod štapom.
Marker štap nam služi za označavanje hranilišta, ispitivanje dna i mjerenje dubine. Za marker se može koristiti lovni štap ili spod, a mogu se nabaviti i specijalno dizajnirani marker štapovi. Kod marker štapa je najvažniji dobar prijenos informacija preko olova, špage i štapa na naše ruke, te mogućnost dalekog izbačaja. Štap mora biti osjetljiv, kako bi povlačenjem olova po dnu, dobili što više informacija sa dna, kao što su neravnine, sastav dna, trava, prepreke u vodi i sl.

Držači štapova

Kao držače štapova možemo koristiti bankstickove, tripode, rodpodove i sl. Nekada su se koristile obične drvene rašlje ali danas zbog korištenja električnih signalizatora, nezaobilazni su specijalni stalci za štapove. Svaki stalak ima svoje prednosti i nedostatke. Ako lovimo na zemljanim terenima, odlično će posužiti bankstickovi. Na šljunkovitim, terenima sa krupnim kamenjem ili betoniranoj obali, gdje nećemo moći zabiti bankstiockove u zemlju, najbolje će poslužiti rodpodovi. Korištenjem bankstickova štapove možemo široko rasporediti i usmjeriti na više hranilišta. Danas postoje mnogobrojni modeli rod podova sa mnogobrojnim funkcijama. Možemo ih podešavati po visini, duljini, razmak između štapova, vrhove štapova možemo potopiti u vodu ili ih usmjeriti prema nebu (sky pod). Po jačem nevrijemenu probleme nam mogu stvarati vjetar, valovi, strujanje vode, grane i trava koja pluta po površini vode i zapinje za najlon. Svih ovih problema se možemo riješiti ako jednostavno potopimo vrhove štaoiva u vodu. Ako lovimo u lomu, rupama u travi ili lopoču, riječnoj struji ili želimo više prostora za umaranje ribe pod obalom, onda će nam savršeno poslužiti sky pod. Ako pribor postavljamo na blatnim ili terenima sa sitnom pijeskom, onda je dobro štapove i role odignuti od tla. Pri jačoj kiši ili pljusku, blato i pijesak će špricati po priboru pa može izazvati i ozbiljnije kvarove. Vrlo važna osobina svakog rod poda je njegova stabilnost. Na stabilnost utječe sama težina rod poda, broj i raspoređenost nogu te pravilno postavljanje. Najveću stabilnost imaju rod podovi sa 4 nogu, sa što većim razmakom između prednjih i zadnjih nogu. Pojedini manje stabilni tripodi i rod podovi, na sredini imaju ugrađenu kuku na koju se može objesiti uteg ili se može kliniti u zemlju. Stalci se izrađuju od raznih materijala poput plastike, aluminija, podcinčanog ili plastificiranog čelika, inoksa i sl. Najbolji i najkvalitetniji su oni potpuno izrađeni od inoksa, bez dodatnih plastičnih dijelova.

Role za ribolov šarana

Danas je na tržištu stvarno velik izbor šaranskih rola. Obično je dobra kvaliteta popraćena i višom cijenom, pa nam izbor najviše ovisi o našem budžetu. Veličinu role, odnosno špule, odabrat ćemo ovisno o daljini na kojoj lovimo. Za ozbiljniji šaranski ribolov obično se koriste role sa velikim špulama. Osim velikog kapaciteta, velike i široke špule nam omogućavaju daleke izbačaje. Na većim jezerima, često se sistemi pomoću čamca razvlače na velike daljine koje mogu biti i preko 300m. U takvim situacijama, potrebne su nam role na koje možemo namotati barem 400m najlona. Jedna od najvažnijih osobina rola općenito je dobra i pouzdana kočnica. Postoje role sa brzim i sporim kočnicama. Role sa brzim kočnicama su one na kojima okretanjem kotača koji zateže i otpušta kočnicu, za samo jedan ili pola kruga, mjenjamo stanje kočnica od slobodnog hoda do potpune zategnutosti. Na rolama sa sporim kočnicama kotač treba okretati za nekoliko krugova da bi potpuno zategnuli kočnicu. Ipak spore kočnice su preciznije i pouzdanije kod zamaranja ribe. Posljednjih dvadesetak godina veliku popularnost u šaranskom ribolovu su postigle role sa slobodnim hodom (biterunnerom). Role sa ugrađenim biterunnerima se dosta češće kvare zbog dodatnih zupčanika i mehanizama, pa ipak u zadnje vrijeme sve više šaranaša počinje koristiti role sa brzim kočnicama.

Kod role za spod nisu nam potrebni biterunneri i brze kočnice. Kod spod role najvažnija je izdržljivost i otpornost na jake trzaje i opterečenja pri zabacivanju teških raketa na velike daljine. To su velika opterečenja na preklopnik role, osovinu i zupčanike. Postoje i specijalno izrađene role za hranjenje (spod role). To su role sa pojačanim preklopnikom, debljom osovinom i jačim zupčanicima. Kod spod role je poželjan brži prijenos kako bih se manje umarali prilikom vađenja raketa sa velikih daljina. Špula mora biti velika i široka kako bih mogli dalje zabacivati ali nam nije potreban i veliki kapacitet špule. Sasvim dovoljno je 200 m špage ili najlona.
Rola za marker nemora nužno biti jako skupa i kvalitetna. Odlično mogu poslužiti i role sa kojima lovimo. Kao i kod spod role, potrebna je široka špula zbog dalekog izbačaja ali ne i veliki kapacitet. Bitno je da rola ima slobodni hod ili brzu kočnicu zbog lakšeg i bržeg mjerenja dubine.

Mehanički indikatori griza

Kao mehanički indikatori najčešće se koriste swingeri i hangeri. Razlika između swingera i hangera je u vezi između el. signalizatora i najlona. Swingeri su vezani krutom žicom, a hangeri špagom, najlonom ili lancem te slobodno vise zakvačeni za najlon. I jedni i drugi fiksiraju se zavrtanjem el. signalizatora za stalak, a drugim krajem se kvače za najlon. Dio indikatora koji se kvači za najlon može biti izveden na više načina i obično se može podešavati za razne debljine najlona. Najlon mora biti prohodan, a indikator se prilikom kontriranja mora osloboditi bez da se ošteti najlon. Neki indikatori imaju ugrađene led diode za noćni ribolov. Takvi indikatori imaju priključak koji se kopča u el. signalizator koji koriste kao izvor napajanja. Indikatori moraju imati podesivo otežanje kako bismo mogli regulirati napetost najlona prema potrebi u ribolovu. Korištenje swingera ima prednost pri jakim bočnim udarima vjetra, dok je prednost hangera, bolja i osjetljivija indikacija griza.

Električni signalizatori griza

U višednevnim ribolovima, el. signalizatori griza su neizostavan dio pribora. Znatno će nam olakšati ribolov noću, za vrijeme kiše ili nevremena, a za vrijeme velikih vrućina, slobodno se možemo udaljiti od štapova u potrazi za hladovinom. Signalizator će zvučnim i svijetlosnim signalom javljati svaki pomak ili trzaj najlona. Kontra griz, kada riba krene prema nama i mehanički indikator propada, el. signalizator će signalizirati drugačijim tonom i svijetlosnim signalom druge boje. Rad signalizatora može se zasnivati na magnetskom, optičkom principu ili na piezzo efektu (kristalima). Signalizatori koji se koriste piezo efektom su najskuplji i najkvalitetniji. Takvi signalizatori nemaju kotačić kao naprimjer magnetski, već se njihov rad zasniva na kristalima koji će i svaku najmanju vibraciju pretvoriti u el. signal. Signalizatori sa kotačićima imaju znatno manju osijetljivost jer se prilikom povlačenja najlona moraju okretati kako bi proizveli el. signal. Na niskim temperaturama, kotačić se može zalediti a signalizator postaje neupotrebljiv. Na svim boljim signalizatorima može se podešavati osjetljivost, glasnoća i boja tona, boja led dioda i sl. Bolji signalizatori imaju i bazu sa prijamnikom. Bazu možemo nositi sa sobom i slobodno se udaljiti od pribora ovisno o dometu koji uglavnom iznosi do 500m. Svaki bolji signalizator mora biti otporan na sve vremenske uvjete kao što su kiša, snijeg, led, vjetar, sunce itd. Kučište mora biti dobro zatvoreno kako nebi mogla ulaziti voda. Jeftiniji signalizatori imaju loše kotačiće na potenciometrima koji se mogu potrgati i otpasti. Različiti modeli signalizatora koriste i razne vrste baterija, pa treba gledati one koji koriste standardne baterije koje se lakše nabavljaju. Poklopac koji štiti baterije, na lošijim signalizatorima može se izlizati i ispadati.

Podmetači i čuvarice

Na većini voda zabranjen je ribolov bez odgovarajućeg podmetača i čuvarice. Podmetač mora biti većeg promjera kako bi u njega stali i najveći šarani koji mogu biti dulji od jednog metra i teži od 30kg. Drška mora biti duga, lagana i čvrsta, a mrežica kvalitetna i izrađena od finijeg materijala, kako se nebi poderala ili oštećivala ribu. Najčešći kvarovi su na mjestu gdje se spaja gornji dio podmetača sa drškom. Treba izbjegavati podmetače koji se sklapaju. Takvi podmetači obično imaju mehanizme koji sadrže plastične dijelove koji se lako mogu polomiti. Na kvalitetnijim podmetačima, gornji dio se šarafi na dršku, ili se samo natakne u predviđene utore. Gornji dio koji drži mrežicu mora biti labav i savitljiv. Kod podizanja ribe iz vode, obavezno je rukama držati mrežicu, a ne podizati drškom podmetača. Prije podizanja, najbolje je odvojiti gornji dio od drške.
Čuvarica također mora biti što veća i izrađena od čvrstog, finijeg materijala. Rupe na mrežici moraju biti što sitnije kako se u njih nebi zapetljavala šaranova nazubljena leđna peraja.

Prostirke i oprema za vaganje

Na vodama gdje je obavezno vraćanje šarana većeg od dozvoljene mjere ili na C&R vodama, obavezno je korištenje prostirke za ribu. Nakon podizanja ribe iz vode, obavezno je polaganje na prostirku (unhuking mat). Ako ribu polegnemo na golu zemlju, pijesak ili kamenje, oštetit će se ljuska, peraje, i skinuti sluz. Riba će udarati glavom i tijelom od zemlju i kamenje, a takvu ribu bolje da ne puštamo nazad na slobodu. Ako se odlučimo slikati sa ribom koju smo držali na goloj zemlji, za ribu će se kao magnet lijepiti trava, lišće, zemlja, pijesak i sl. Poželjno je da prostirka ima uzdignute rubove koji će sprječavati klizanje ribe i zadržavati vodu. Prije polaganja ribe, prostirku je potrebno namočiti vodom kako bi se ribi sačuvala sluz. Kvalitetnije i skuplje prostirke se izrađuju u obliku kada. U takve prostirke možemo nasuti više vode, te ih možemo slobodno koristiti na kosim terenima bez straha da će riba otklizati.
Ribu možemo vagati u prostirci ili u specijalnim vrećama za vaganje. Vreća za vaganje ima ugrađene čvrste ručke za nošenje i vješanje za vagu. Na bočnim stranama nalaze se zatvarači koji sprječavaju ispadanje ribe, a na dnu moraju biti rupe kroz koje će iscuriti voda. Kod vađenja ribe iz čuvarice, podizanja podmetačem i vaganja treba paziti na položaj peraja koje bi se mogle polomiti.
Za vaganje možemo koristiti digitalne ili analogne vage. Prednost vagi sa kazaljkama (analognim), je što se ne koriste baterije, a prednost digitalnih je preciznije vaganje i manje dimenzije same vage. Vagu možemo podizati rukama ili ju postaviti na specijalni stalak za vaganje, koji će znatno olakšati posao, osobito kod vaganja težih riba.

Šatori, kreveti i stolice

Šaranski ribolov može često potrajati i nekoliko dana, pa čak i nekoliko tjedana. U takvim višednevnim ribolovima, dobar i kvalitetan šator, najvažniji je dio opreme. Šator čuva naše zdravlje, omogućava nam da se dobro odmorimo i naspavamo, štiti nas od kiše, vlage, vjetra, hladnoće, insekata i manjih životinja. Šatori se izrađuju u veličinama za jednu, dvije ili više osoba. Veličinu odabiremo prema potrebi, a najčešće se koriste oni za jednu ili dvije osobe. Manji šatori su stabilniji na vjetru, zauzimaju manje mjesta u transportu i poziciji za ribolov. Postoje šatori koji se brže i lakše postavljaju, te oni koji se malo duže postavljaju ali su znatno čvršći i stabilniji na vjetru. Kod nabave šatora, prvo treba obratiti pažnju na izvedenost same konstrukcije. Ona može biti izrađena od plastičnih ili metalnih šipki koje se međusobno spajaju. Šipke moraju biti što čvršće i po mogućnosti metalne. Platno od kojeg je šator napravljen mora biti čvrsto, debelo i vodonepropusno. Što je platno kvalitetnije, propuštati će manje vlage. Debljina platna određuje i termoizolacijska svojstva. Osim šipki koje čine konstrukciju, čvrstoću šatora čine i kvalitetni, precizno izrađeni šavovi. Pojedini šatori imaju ugrađene prozore. Poželjno je da šator posjeduje stražnje prozore koji će odlično poslužiti za provjetravanje.

Provjetravanjem ćemo se ljeti riješiti vrućine, a za vrijeme kišnih dana i vlage nastale kondenzacijom. Treba provijeriti kvalitetu zatvarača na vratima i prozorima te mrežice koja sprječava ulaz insekata. Podnica može biti fiksna ili odvojiva. Fiksne podnice će bolje štititi od prodiranja vode, kukaca i manjih životinja u šator, ali im je mana teže održavanje (pranje i sušenje). Bitno da je izrađena od debelog i kvalitetnog materijala kako se nebi probušila ili poderala prilikom hodanja po kamenju i sl. Klinovi se obično dobiju u kompletu sa šatorom, a mogu se nabaviti i zasebno. Bilo bi dobro imati set dužih i set kraćih klinova. Duže klinove koristimo za postavljanje na mekanim, pjeskovitim ili šljunkovitim terenima, dok kraće klinove koristimo na tvrdoj zemlji i glini. Poželjno je da su klinovi izrađeni od nehrđajućih materijala poput aluminija i inoksa. Obično klinovi imaju napravljen grublji navoj pa se mogu uvrtati u zemlju ili zabijati. Za ribolov u hladnijem dijelu godine (proljeće, jesen i zima), koristi se dodatna prekrivka (winterskin). Postavljanjem prekrivke dobivamo duplu stijenku i zračni prostor. Time će se znatno smanjiti gubitak topline, pa se mogu koristiti i specijalne grijalice za šator. Osim topline, smanjeno je propuštanje i kondenziranje vlage. Pojedini šatori imaju tende iznad ulaza u šator. Tenda štiti ulaz od kiše, a postavljanjem winterskina, dobivamo dodatni predprostor u koji možemo spremati stvari. Ako ne koristimo winterskin, mana tende je što pruža otpor pri strujanju zraka, pa je zbog toga smanjena stabilnost šatora pri jakim udarima vijetra. Kvalitetni šatori su zbog korištenja debljih i jačih materijala obično teži i zauzimaju više mijesta u transportu. Zbog toga se oni koriste u dužim ribolovima, a za kraće ribolove koriste se manje kvalitetni šatori koji su laganiji za nošenje i postavljanje.

Pored šatora, važan dio opreme za duže ribolove su dobar krevet i stolica, a po mogućnosti i Zippo upaljač. To je dio opreme na kojem provodimo najviše vremena u ribolovu. Kreveti se izrađuju sa 4, 6 i 8 nogu, a najčvršći i najstabilniji su naravno oni sa 8 nogu. Sve noge moraju biti podesive po visini zbog lakšeg postavljanja na neravnim terenima. Ako lovimo na nepristupačnim terenima, gdje do pozicije nije moguće doći autom, onda je bolje koristiti lakše krevete i stolice, a za ribolov na pozicijama do kojih možemo doći autom, bolje je koristiti teže i kvalitetnije stolice i krevete, osobito ako se radi o dužim ribolovima. Kvalitetnije stolice i kreveti su izrađeni od debljih i čvršćih metalnih cijevi, kvalitetnijeg platna, boljih mehanizama za sklapanje i podešavanje visine nogu, te su uglavnom prostraniji i udobniji. Bistro i nek Vam je ugodan ribolov.

Autor: Ivan Nikšić