Ribolov štuke varalicom

Ribolov štuke varalicom


Ribolov štuke varalicom na nizinskim sporotekućicama

Agresivna, proždrljiva, lukava, borbena…zasigurno su glavne karakteristike štuke, ali i istovremeno razlozi zbog čega je toliko privlačna športskim ribolovcima. Nadalje, tu je i njezino atraktivno vretenasto tijelo zelenkasto-bijele boje, glava koja podsjeća na pačji kljun te čeljust prepuna, kao žilet, oštrih zubiju okrenutih prema natrag. Njima štuka bez „pardona“ hvata i guta plijen, ali i pregriza najlone i špage. Zato se u ribolovu na ovu atraktivnu grabežljivicu upotrebljavaju čelične sajlice.

Iako mnogi ribolovci kažu da upravo zbog nje štuka neće uzeti ponuđeni mamac u praksi se to ipak pokazalo netočnim. Ako je gladna štuka neće birati i uzet će ponuđeno bez oklijevanja. Današnje sajlice su tanje, mekše, savitljivije, podatnije i nevidljivije nego one što su se prozvodile prije 10, 20 pa i više godina. Stoga, kod štuka ne bi trebale izazvati nikakvu sumnju.


Nizinske sporotekućice na koje mislim su ustvari rječice i kanali širine do 20-ak metara i dubine jedan do dva metra otprilike, obala obraslih vrbovim šibljem i vodenom vegetacijom. Voda je u njima relativno bistra, a štuke se nalaze na klasičnim mjestima – uz podlokanu obalu, uz polja lopoča i lokvanja, uz klade, panjeve, na prijelazima dubina, uz trsku, rogoz…Ribolov štuke na plovak je idealan za ovakve vode, osobito za početnike. Za to je dovoljan običan štap, štek ili teleskop svejedno, dužine barem 3 metra i izbačaja do 100-tinjak grama, rola kapaciteta barem 100 metara najlona debljine 0,30 mm, čvršći plovak od 10-ak grama, najbolje pluteni ili od granuliranog stiropora crvene ili žute uočljive gornje polovice, protočno olovo od 10-ak grama, čelična sajlica od 30-ak cm i udica s okom broj 2. Ispod plovka, odnosno olova napravimo predvez i na njega stavimo sajlicu na čijem je kraju udica s okom (prikopčana na sajlicu).

Mamac za štuku

Od mamaca možemo upotrijebiti babuške, žutooke, uklije…Uglavnom, sve ribice do 10,15 cm dužine dolaze u obzir. Naravno da mogu biti i veće jer štuka može progutati daleko veći plijen, ali to onda iziskuje i veći plovak, više olova i veće udice što je ustvari nepotrebno jer se i na mamce navedene dužine mogu uloviti lijepi primjerci od 2,3 pa i više kilograma.

Mamce na udicu možemo postaviti na nekoliko načina – možemo probiti mamac udicom ispod leđne peraje, možemo ga zakvačiti za rep, a možemo ga i prošiti iglom za prošivanje od usta do repa pa će se iz ustiju mamca nazirati samo vrh udice. To je ujedno i najsigurniji način jer mamac ne može otpasti kada ga štuka zagrize. Serviramo ga na neko od spomenutih mjesta i čekamo. Onog trenutka kada štuka primi mamac plovak će „zaplesati“ na površini vode. To je trenutak kada se mamac nalazi u štukinim ustima. Takva situacija može potrajati nekoliko trenutaka nakon čega će plovak nestati pod površinom vode ili će ravnomjerno po njoj kliziti. To je trenutak za kontru. Štuka je borbena pa neka rola bude uvijek toliko otpuštena da zakvačena riba može izvlačiti najlon „po potrebi“. Nemojte je požurivati, ali nemojte ni dopustiti da ode u granje ili slična mjesta u vodi jer to obično znače gubitak ribe. Nakon što se umori i digne na površinu štuku lagano privucite u podmetač s tim da joj u njega prvo ide glava. Prenesite je na obalu i pažljivo pokušajte osloboditi udice. U tome će vam puno pomoći kliješta za vađenje udica, ali i metalni razjapljivač usta štuke koji će olakšati da kliještima dođete do udice.

više…//sistemi za ribolov štuke živim mamcima

Nakon što ste štuku oslobodili možete napraviti fotografije za uspomenu i vratiti je natrag u vodu. Ili barem one ispod kilograma iako i one imaju zakonsku mjeru od 40 cm.

I ne zaboravite – mrijest štuke je od 1.2.-31.3. dok lovostaj prestaje prvog travnja. Bistro !

Autor: Kristijan Keglević